bowie

 

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar na een drukke Decembermaand hier de maand Januari. De maand van grote artiesten die ons zijn ontvallen. Artiesten als Lemmy (dat was nog vorige maand maar goed) Glenn Frey, Alan Rickman en natuurlijk David Bowie.
Bowie bracht nog 1 album uit met nieuwe nummers, zonder dat we het doorhadden,  dat over zijn dood gaat. Drie dagen later overlijd hij aan de gevolgen van leverkanker. Meestal als een artiest of band word beëindigd komt daar nog snel een greatest hits album achteraan.   Terwijl afgelopen jaar kwam wel zangeres Anouk met een greatest hits album maar die heeft juist voor de zesde keer nieuw leven op de wereld gebracht. Met het album Blackstar heeft Bowie dus iets unieks afgeleverd. Of je nou fan van het album bent of niet. En Bowie heeft natuurlijk verschillende unieke dingen gedaan. Dat was wel een probleempje. Na zijn overlijden  waren er genoeg mensen die konden vertellen van welke generatie zij waren en wat hun het beste is bij gebleven en wat hun dierbaarste herinnering er bij was. Hoewel het ook erger kon. Een vriend van mij vertelde dat iemand hem vertelde dat hij niet wist wie David Bowie was. Praten over een generatiekloof, zeg.

Hallo? David Bowie? Goed, als je het dan niet van je ouders heb meegekregen omdat ze er gewoonweg niet van hielden en jezelf opgroeide met vrienden met een muziekchromosoon dan heb je er vast toch wel wat  op tv, radio, of andere media van  gehoord. Laatst keek ik wat filmpjes online waarin simpele vragen moesten beantwoord worden. Het ergste geval was dat men niet wist in welke provincie ze stonden en wat de hoofdstad van die provincie was.  Ik vertelde dit aan een jongere collega om daar een “serieus?!” “WTF?!” (oude generatie moet die laatste 3 letters maar eens gaan opzoeken) uit te krijgen maar blijkbaar wist hij het ook niet. Begrijp me niet verkeerd maar als heden ten dagen men dat niet meer hoef te weten waarom moest ik dan dat wel in mijn hoofd prenten en daarvoor nablijven op school? En nu kan ik het benoemen als de tafel van 1.

De generatiekloof is niet het belangrijkste op de wereld. Wat belangrijk is is de mensenkloof. Op oudejaarsnacht zijn vrouwen in Keulen berooft, betast en zelfs aangerand door o.a. Syrische vluchtelingen. Er zijn nu reeds een miljoen vluchtelingen in Duitsland waarvan er 30 het verpesten voor de andere 99.99970 vluchtelingen. Nee, rechts Nederland wij stoppen hier niet mee onze kop in het zand wij vinden het net zo verschrikkelijk als jullie en willen net als jullie voor een oplossing zorgen. Maar pepperspray uitdelen  lijkt me geen goed idee. Het is natuurlijk weer een gevalletje bangmakerij. In eerste instantie dacht ik  “ja, geef die vrouwen maar pepperspray om zich tegen die klootzakken te verweren”,  maar toen dacht ik maar er zijn misschien ook wel vrouwelijke klootzakken en die hebben nu ook pepperspray in handen.  Het is natuurlijk niet te overzien. Wat moet je meer doen dan? Kinderen pepperspray geven als ze maar in een straal van een meter van een katholieke kerk staan? Of honden en katten een spray op een rug binden om zich te beschermen tegen dierenbeulen?

Nee, het vluchtelingenproblematiek is niet alleen voor rechts Nederland maar ook voor links Nederland. Hoe zat ’t ook alweer? Zo’n half jaar geleden werd heel Nederland overstroomt, ik bedoel overspoeld, ik bedoel,  nou ja, laat maar, door Syrische vluchtelingen die door heel Nederland werden geplaatst in asielzoekercentra’s.  Heel Nederland? nee genoeg kleine dorpjes bieden moedig weerstand tegen de overweldigende stroom van “gelukzoekers” door ze te schofferen, brand te veroorzaken, huizen te bekladden, varkens koppen op te hangen en de ME elke keer weer op touw te krijgen. De mensenkloof is gemaakt door onszelf.  Denk na over wat er gezegd word  en laat je niet paaien  door andere. Trek dan de conclusie maar verbind ze niet met nog meer problematiek.

Paaien. Hoe schrijf je dat tegenwoordig? Sinds de special van de wereld draait door van David Bowie weet ik niet meer of het paaien of Paayen is? Weet nu in ieder geval waar het vandaan komt!