De vakantietijd is voorbij. Altans dat word door iedereen zo’n beetje gesuggereerd eind augustus begin September. Maar  mijn vakantie moest nog beginnen. Voor diegene die mij een beetje kennen hadden  diegene wel verwacht dat ik een massale stapel stripboeken mee op vakantie nam. Voor lange tijd was dit ook zeker het geval. Pocketboekjes en vakantieboeken van een niet nader genoemde eend in een matrozenpak die boordevol  strips en puzzels bevatten.  Maar ook daar was je snel mee klaar en zocht ik iets waar ik langer mee kon doen op vakantie.

Het eerste deel van de titel van deze column verwijst naar een sketch van ex-schuinsmarcheerder en tevens cabaretier Rob Kamphues.  Daarin speelde hij een geestelijk gehandicapt jongetje dat,  in plaats van een testhondje, als eerste de ruimte in word gestuurd. De door Rob Kamphues gespeelde, die ironisch genoeg ook Donald duck heeft gespeeld bij Kopspijkers,  geestelijk uitdagend jongetje gaat alleen weg als hij zijn Oki en Doki, raad u af om dit duo te gaan googlen,  vakantieboeken mocht meenemen. .  Maar daarmee werd ik ook geconfronteerd met mijn jarenlang meenemen van  stripvakantieboeken.

Gelukkig bestaat er een alternatief. De zogeheten leesboeken. Een wereld ging voor mij open.Dit jaar gingen er 2 boeken mee. Waaronder die van con-collega collumnist Youp van ‘T Hek. Geen zorgen. Een boekje van vorig jaar toen hij nog niet zo controversieel was met zijn columns. En nou zou ik een mooi bruggetje kunnen maken naar de #metoo schandalen maar daar heb ik in een vorige column al veel van bloot gelegd  en wil nog langer met deze column doorgaan.

Maar ik wil het wel hebben over andere Oki’s en Doki’s.  Zoals Theo Hiddema bij RTL Late Night. De 2e op de lijst Forteuh  ik bedoel Forum van Democratie. Naast dat  ik het niet eens ben met de man grotendeels ,als rechter in het verleden goeden dingen ook gedaan, maar door zijn onverschilligheid  moet je je misschien als zender afvragen waarom je deze man een podium geeft in RTL late night. Zeker niet als je  Peter R. de Vries tegenover hem laat zitten.  Peter is natuurlijk nationaal testbeeld geworden en die is ook niet ongemoeid om de confrontatie aan te gaan. Beiden hebben ook nog eens wat gemeen. Naast dat ze vrienden van Max Moszkowicz waren in het verleden hebben ze vaker ruzie aan tafel gehad. Maar  nog nooit echt met zijn tweeën. Laten we dat doen denkt RTL misschien. Das gewoon uitlokken van RTL.  Ik ben wel een beetje klaar met conflicten en ruzies bij praatprogramma’s. Natuurlijk moeten er dingen fel besproken worden en bespreekbaar maken maar laten we dit eens weer op een andere toon doen. Zachtaardig. Ik durf bijna te zeggen lief.

En dat brengt me bij het volgende. Tussen het boeken lezen en het nieuws volgen had ik het ook met 2 vrienden over Nederlandse televisie.  U zult misschien zeggen daar valt tegenwoordig geen eer meer aan te behalen.  De nieuwe generatie tv kijkers zijn eigenlijk youtubers. Óf ze zijn de Youtube vloggers óf ze zijn kijkers van die vloggers.  Ik begreep dat er nu zelfs een bioscoopfilm is gemaakt van 1 van die vloggers en dat die film nog succesvol was bij de jeugd ook. En nu hoopt u dat ik hier  satire bedrijf maar dit is echt waar! De film over een collage van iemands instagram fotos als film ligt al klaar. Dit was wel een grapje.

Onze generatie lijkt alleen maar te kijken naar de bekende streamingdevices en zeggen dan  dat er toch geen kwaliteit meer te zien is op televisie . Maar waarom worden dan jaarlijks de televizierring en de nipkovschijf uitgereikt? Met in beiden gevallen honderden keuzes om te kiezen en te stemmen? De nipkovschijf is een juryprijs en de telvizierring, die volgende week word uitgereikt  een publieksprijs. De ring staat natuurlijk puur voor populair en kán kwalitatief minder zijn.   Vroeger keek ik graag naar het gala omdat heel veel programma’s  die ik keek ook in de prijzen viel en helemaal niet bij de nipkovschijf. Heb ik al die tijd relatief platte programma’s gekeken?? Een van de vrienden attendeerde erop dat de nipkovschijf  niet veel beter is  als de televizierring. Want wie bepaalt nu dat deze  reonhoofden tv recenten gelijk hebben als een ieder ander? De laatste jaren zijn de 2 het met elkaar eens en krijgt een programma zowel de nipkovschijf als de televizierring.

Ik noem een Kopspijkers, De wereld draait door en Zondag met Lubach. Dit jaar is de luizenmoeder 1 van de genomineerde en de favoriet. De Nipkov hebben ze al. Meestal als een genomineerde net de ring niet wint word er gezegd dat men in januari zat met uitzenden en hun publiek ze zijn vergeten. Maar dat zal in dit geval niet zo zijn. Maar willen de makers de ring wel winnen? Ze moeten er toch niet aan denken dat ze in het zelfde rijtje vallen als winnaars als Gewoon Jan Smit (2004) en de Bauers (2005)? De andere genomineerde zijn Expeditie Robinson en Beau five days inside. Nicolette Kluiver zegt al dat ze geen kans maken met Robinson. Maar ik wil het voor ze opnemen. Of eigenlijk Beau.  Beau zag ik voor het eerst op televisie in zijn eerste programma “alles voor de kijkcijfers”. Mijn vriend vroeg zich trouwens af waarom er gestemd moet worden op de televizierring als het blad televizier dit ook kan checken via kijkcijfers maar dit ff terzijde. Beau ging daarna naar RTL boulevard waar hij bekend werd als kakker. Maar Beau is geen kakker.

Beau is lief.

Lief aan tafel tijdens gesprekken.  Lief tegen Fernando Ricksen toen hij openhartig praatte over zijn ziekte.  Beau is lief tegen subculturen. (van SBS red) Beau is lief tegen daklozen Beau is lief tegen paragnostische misdadigers op TV.  en Beau is lief in ‘Beau five days inside’ Hij mag ‘m winnen.  En dan gaan we het net zo doen als met Donald Trump  dat we met de hele media gaan denken dat Luizenmoeder wint maar dat uiteindelijk Beau met de prijs van door gaat.  Maar Beau lacht toch wel. Beau is naast genomineerd voor de ring ook genomineerd als beste presentator. Samen met Umberto Tan. Zei presenteerde ooit RTL late night. Beau had graag het stokje overgenomen van Tan maar het werd Twan. En Beau lacht nu in zijn vuistje. Maar we kunnen het ook anders doen. Dit jaar is er een nieuwe categorie bijgekomen. De digital impact award. Een prijs voor het programma dat verder gaat via hun site of app.

Ik wil een nieuwe prijs toevoegen. De Beau mondig Award. De prijs voor de liefste op TV