Als ik het jaar zou doornemen zoals enkele cabaretiers dat doen dan zouden ze naast de grote nieuwsfeiten het kleine nieuws alleen maar van laatste 3 maanden nemen. Omdat alles voor september  toch lang geleden is.

Maar als ik het jaar een titel moest geven dan is het invloed.

Dan zult u op uw beurt zeggen “Ja maar alles heeft invloed”.

De storm in Januari heeft invloed gehad, de film Bohemian Rhapsody heeft invloed gehad op de top 2000, Aretha Franklin, charles aznavour en Koos Alberts muziek hebben invloed. En zelfs Twan Huys RTL late night heeft invloed gehad met het uitnodigen van een pornoster en de blokkeerfriezen.

De zogehete ‘gele hesjes’hebben invloed. Niet per se het doeleinde waar ze naar streven maar simpel weg het feit dat ze gele hesjes dragen. Zo maken we er o.a. grapjes over. Athans op mijn werk  teminste als we voor de veiligheid ook zon soort hesje aan moeten en dan niet alsnog worden opgepakt omdat we wel een hesje dragen. Euh laat maar.

Maar er zijn mensen die in eerste instantie niet weten wat ze daar nou stonden te doen in die gele hesjes  in Frankrijk. Athans ik niet in ieder geval. En nu blijkt ook dat overal waar gedemonstreerd word met gele hesjes om verschillende redenen is. In Nederland tegen het beleid van Rutte. Ik ben het vaak meer oneens dan eens met de man maar ik denk dat ik weinig invloed uitoefen als ik met een paar kornuiten het binnenhof binnen storm met gele hesjes. Dat nog niet eens mijn idee is, maar van een paar stokbrood-paturain vreters die met fakkels en hooivorken het beest Macron eruit willen gooien. Er werd letterlijk gezegd “De regering luistert niet Er kan geen revolutie komen zonder geweld.” Als dit je inspiratiebron is om ook in Den haag te gaan demonstreren sta ik nog liever aan de kant van Dhr. Rutte. In welk jaar leven we?

Nou dat zal ik u zeggen. In het 19e levensjaar van een 18 jarige. Een jongen of meisje die in 2000 is geboren. Die moet je uitleggen dat radio 538 ooit een ander ochtendprogramma hadden dan ‘Evers staat op’ Dat D66 ooit een andere fractieleider had VOOR Alexander Pechtold. En weten ze wie Ruud Lubbers en Wim Kok zijn die dit jaar zijn overleden? Dat in jou levensjaar, en zelfs daarvoor, men al op zoek was naar de moordenaar van Nicky Verstappen; die nog geen eens 11 jaar mocht worden. Weet je wat je trouwens  krijgt als je Jos Brech kruist met Nicky Verstappen?

Jos Verstappen.  Tot zover het sportnieuws.

Eva Jinek heeft haar kind Pax genoemd dit jaar. Pax is ook een kledingkast van IKEA. IKEA heeft blijkbaar invloed. Maar ik had voor een andere naam gekozen. Er zijn zoveel Noorse/Zweedse/Scandinaviese namen die zelfs NOG exotischer zijn dan PAX.

En natuurlijk heeft mijn vorige column invloed gehad. Want Beau had nooit in zijn eentje de televizierring kunnen winnen met tegenstanders als Expeditie Robinson en De luizemoeder.               En dan zult u op uw beurt zeggen “Nou zou je je niet wat bescheidener op kunnen stellen? Denk je nou werkelijk dat die column van jou invloed heb gehad”?

Grapje mensen Satire. Als ik werkelijk invloed had gehad dan had ik wel belangrijkere nieuwsfeitjes proberen te beïnvloeden. Zo is in 3 weken tijd, nog vlak voor 2019, Bon bini Holland 2 platina film geworden.

Om met Klaas Dijkhoff te spreken. “Ja? Dus?